Kawa – pita na pobudzenie lub dla samego smaku i aromatu. Jednak mało kto wie, że delektowanie się espresso ma również drogocenne właściwości dla naszego zdrowia. Wbrew opinii, kawa nie jest szkodliwa. Wręcz przeciwnie, wspomaga pracę wielu narządów, stymuluje nasz układ odpornościowy i poprawia metabolizm.
Kawa a układ nerwowy i umysł
Kiedy dopada nas stres, czujemy się zmęczeni i poirytowani, to wypicie filiżanki dobrej kawy może okazać się zbawienne. Mała czarna obniża bowiem poziom kortyzolu (hormonu stresu), wytwarza związki przeciwdziałające zmęczeniu i ułatwiające koncentrację. Jeśli już o dobrym samopoczuciu mowa, kawa działa też jak antydepresant. Kto z nas nie lubi wypić swojej ulubionej kawy po ciężkim dniu w pracy?
Kubek aromatycznego espresso odpręża i sprawia, że czujemy się podobnie, jak po zjedzeniu kilku kostek czekolady. Z kolei związki zawarte w kawie, mają zbawienny wpływ na układ krwionośny. Im lepiej krąży krew, tym lepiej się czujemy nie tylko fizycznie, ale i psychicznie. Łatwiej nam się skoncentrować i wolniej tracimy energię. Pozostaje tylko pytanie, czy każda kawa jest zdrowa? Jak kupić małą czarną, która obdarzy nas swoimi prozdrowotnymi właściwościami?
Jak zaparzyć zdrową kawę?
Jest na to kilka sposobów. Możemy wybrać tradycyjną metodę zalewania fusów wrzątkiem, ekspres przelewowy lub ciśnieniowy albo kawiarkę. Jednak skoro dzięki kawie, mamy lepiej się skupić i efektywniej działać, przyrządzanie jej nie powinno nadwyrężać naszego napiętego grafiku.
Nie da się ukryć, że mało kto ma czas, by rano w domu lub w biurze stać przy ekspresie, dolewać wodę i czyścić go po zaparzeniu małej czarnej. Idealnym sposobem na przygotowanie takiego zdrowego napoju jest więc kawa w saszetkach. Jej zaparzenie jest proste i szybkie. Wystarczy umieścić saszetkę w tej części ekspresu, gdzie standardowo sypiemy zmielone ziarna.
Pyszna, aromatyczna i zdrowa kawa pads https://kawapads.pl/ to najlepsza alternatywa zwykłej kawy ze sklepowej półki. Ten typ aromatycznego napoju kofeinowego możesz kupić w ulubionym smaku, np. orzechowym lub karmelowym.