Kawa mrożona – mała przyjemność

Lato, upał – czy nie marzymy o tym, aby napić się zimnej, pysznej kawy, która pobudzi i orzeźwi, a przez to dzień od razu stanie się lepszy? Uśmiech zagości na twarzy i do tego pełna energia. Kawa to idealny sposób na spotkanie z przyjaciółmi czy leniwe popołudnie, szczególnie wersja mrożona będzie idealnym dodatkiem do domowego ciasta mamy albo sama stanie się numerem jeden wśród przekąsek.

Kawa – sposób podania

Często zaczynamy dzień od kawy; daje nam motywację, siłę i energię. Jest bogata w magnez i inne składniki odżywcze zawarte w ziarnach kawowca. Mamy różne rodzaje kawy – wyróżniamy sypaną, rozpuszczalną oraz kawa pads.

Kawa w saszetkach jest szybkim rozwiązaniem dla osób żyjących w pośpiechu. Czy to nie wspaniałe, kiedy zalewasz torebkę i w ciągu kilku sekund masz swoją ulubioną kawę? Bez żadnych dodatków, mleka, cukru. Prostota wykonania to niesamowita oszczędność czasu, szczególnie rano, kiedy każde pięć minut jest na wagę złota.

Można podać kawę na wiele sposobów, tradycyjnie w filiżance lub ulubionym kubku. Kawa z lodami czy z bitą śmietaną to wyśmienity deser. Bo kto nie lubi zjeść lub wypić takiej pyszności? Kawa to idealny pretekst do spotkania z gronem przyjaciół i plotkowania. Możemy zaskoczyć swoich znajomych, samodzielnie przygotowując kawowe cuda.

Kawa mrożona na 1000 sposobów

Tradycyjna kawa mrożona to ta z kostkami lodu, ale oczywiście możemy wykonać napój na bazie mleka, nie tylko krowiego. Coraz bardziej na popularności zyskują zamienniki naturalne, jak chociażby mleko sojowe, dodatkowo podkreślające smak i aromat. Oczywiście do każdej kawy mrożonej dodajemy lód, najlepiej kruszony. 

Z kawy możemy wykonywać różne napoje mrożone na bazie naszych ulubionych składników. Prym wśród nich wiodą wanilia, karmel i czekolada. Ale coraz częściej stosujemy owocowe dodatki w postaci syropów i aromatów. Warto dopełnić naszą kawę słodkimi ozdobami, jak bita śmietana, polewy, posypki. Taki widok bardzo cieszy oko, a apetyt rośnie w miarę jedzenia. Warto umieć przygotować coś, co sprawia nam przyjemność.